România, oaia neagră a Europei: de ce vom rămâne în continuare ”sub lupă”, greșelile guvernanților

de: Alexandru Puiu
06 04. 2021

Din cauza handicapului masiv pe care îl are țara noastră din cauza corupției, Franța face presiuni pentru ca România să rămână sub MCV, mecanismului de cooperare și verificare.

România și Bulgaria sunt țări membre UE. În același timp, însă, cele două state au o problemă majoră când vine vorba respectarea particularităților care țin de statul de drept. De mai mulți ani, în cele două teritorii există o problemă cu corupția, dar și cu legislația care ar trebui să penalizeze o serie importantă de ilegalități.

În acest context, autoritățile franceze au solicitat la Bruxelles menținerea sub supraveghere a Româniai și Bulgariei prin mecanismul de cooperare și verificare sau MCV. Ca referință, în 2019, s-a votat introducerea acestor măsuri din cauza faptului că țara noastră ”a făcut pași înapoi” în lupta împotriva corupției dar și în ceea ce privește independența justiției. Executivul European a concluzionat în raportul MCV pe anul 2019 că „situația din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare”.

Din păcate, de atunci și până acum, nu s-a rezolvat problemele, iar România și Bulgaria sunt descrise ca oi negre ale Europei în cel mai nou raport de informare al Comisiei pentru afaceri europene din cadrul senatului frances. Acesta adresează respectarea noțiunilor de stat de drept în Uniunea Europeană.

”Trebuie remarcat faptul că Franța consideră încă prematură ridicarea MCV-ului, inclusiv pentru Bulgaria, apreciind că progresul adevărat nu poate fi confirmat doar prin angajamente politice”, se arată în acest raport.

”Din punctul de vedere al Franţei, MCV trebuie menţiunt, atât timp cât obiectivele de referinţă stabilite pentru fiecare dintre cele două ţări nu au fost pe deplin atinse”, se mai menționează în document.

Este important de reținut că, de la aderarea în ianuarie 2007 a Bulgariei și a României la Uniunea Europeană, aceste două țări au încă neajunsuri în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției. În cazul Bulgariei rămâne și problema criminalității organizate. Aceste neajunsuri ar putea împiedica aplicarea eficientă a legislației, a politicilor și programelor Uniunii Europene, concluzionează raportul francezilor.

Raportul mai arată că MCV-urile nu au fost ridicate deși Bulgaria și România sunt state membre de peste 14 ani și Comisia continuă să publice rapoarte anuale privind punerea în aplicare a măsurilor.